Co to vůbec ten kolagen je?

Jedná se o nejvíce zastoupený protein v lidském těle. Je hlavní složkou všech pojivových tkání, mezi které se řadí šlachy, kůže, svaly nebo vazy. Má mnoho důležitých funkcí pro naše tělo.

svaly

Kolagen se dělí do 28 typů, ovšem nejběžněji se v našem těle vyskytují čtyři typy.

Kolagen I. typu najdeme v pojivových tkáních, které jsme zmínili výše.

Kolagen II. typu zase najdeme v kloubech nebo ploténkách mezi obratli.

Kolagen III. typu najdeme především ve vláknech, které se nachází v kůži a cévách.

Kolagen IV. typu je zastoupen v našich očích a ledvinách.

Zdroj kolagenu pro nás představují různé potraviny, kterých je kolagen zastoupen. Pokud chcete přijmout dostatečné množství kolagenu, soustřeďte se na konzumaci kuřecího masa s kůží, vepřového, které má rovněž také kůži, hovězího masa a nejrůznějších druhů ryb a mořských plodů.

K tomu byste měli přijímat i dostatečné množství potravin, které jsou bohaté na vitamín C. Ten je totiž důležitý pro to, aby se kolagen dobře vstřebával ve vašem těle. Vitamín C najdete v pomerančích, citrónech, mandarinkách, grapefruitech, pomelu, brokolici, paprikách nebo rajčatech.

kolagen

Ty často obsahují kvalitní, přírodní kolagen, který je ale již hydrolyzován a snadněji se tak vstřebává do vašeho těla. Ideální je, pokud užíváte potravinové doplňky, a navíc je ještě doplníte tím, že do svého jídelníčku zařadíte jak potraviny s vysokým obsahem kolagenu, tak potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Naše tělo si totiž vytváří kolagen samo, ale bohužel, od zhruba 28 roku života se tvorba postupně snižuje. Proto se po tomto věku doporučuje, aby lidé začali užívat potravinové doplňky, aby měli jistotu, že mají dostatek kolagenu.